27 Kasım 2017 Pazartesi

Çemen Otunun Kökeni ve Bilinmeyen Faydaları

Çemen Otunun Kökeni ve Bilinmeyen Faydaları

Bu yazımızda çemen otunun faydalarından bahsedeceğiz. Modern tıp da kullanımı olmasa da tüketimi sonucunda sağlık açısından faydaları belirlenmiş çemen otu, sindirim problemlerine, vücuttaki iltihaplara iyi gelmektedir. Erkeklerde libido yükselmesinden, emziren annelere süt arttırıcı özelliğine; yemeklere verdiği lezzetten, yeme bozukluklarına kadar faydalarındanı yazacağız.


Çemen, antik dünyada hem mutfakta hem de şifalı ot olarak uzun bir tarihe sahiptir. Mısırlıların mumyalama için kullandıkları baharatlardan biriydi. Yunanlılar ve Romalılar onu sığır yemi için kullandılar. İsmi,  Latince foenum graecumunun Yunan samanından kaynaklandığı anlamına gelir. Aynı zamanda Charlemagne'nin imparatorluk bahçelerinde de yetiştirilmiştir.
Çemen otu, güney Avrupa, Akdeniz bölgesi ve Batı Asya'da yetişebilen bir bitkidir. Batı Avrupa'dan Çin'e aromatik tohumlar için yetiştirilir. Halen Avrupa ve Kuzey Afrika'nın bazı bölgelerinde yem için yetiştirilmektedir. Çemen, Hint körilerinde vazgeçilmez bir maddedir.
Çemen otu,  yemek pişirmek için sıklıkla kullanılır. Tarihsel olarak çemen, menopoz için rahatlama ve sindirim sorunları da dahil olmak üzere çeşitli sağlık problemlerinin tedavisinde kullanılmıştır.
Günümüzde çemen, emziren kadınlarda süt üretimini teşvik etmenin yanı sıra diyabet ve iştahsızlık için halk ya da geleneksel bir çare olarak kullanılmaktadır. Ayrıca birçok olası yararlar arasında iltihap için cilde uygulanır.

1. Sindirim Problemlerini ve Kolesterol Seviyelerini İyileştirir.

Çemen otu;  mide, kabızlık ve midenin iltihaplanması gibi çok sayıda sindirim problemine yardımcı olabilir. Örneğin çemen otu suda çözünebilen lif, diğer gıdalar arasında kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur. Sindirimi tedavi etmek için de çalışır ve antienflamatuar etkileri nedeniyle sıklıkla bir diyet planlarında da kullanılır.

2. Vücudun Enflamasyonunu Azaltır

Çemen vücuttaki iltihaplanmanın çözülmesine yardımcı olur, örneğin:
    ağız ülserleri
    kaynar
    bronşit
    cilt yüzeyindeki dokuların enfeksiyonu
    tüberküloz
    kronik öksürük
    kanser
    böbrek rahatsızlıkları
Ayurvedik tıp uygulayıcıları tarafından binlerce yıl önce tıbbi özelliklere sahip olduğu keşfedilen çemen otu,  Kan şekerini düşürmeyi düşündüğü gibi diyabetik- metabolik ve beslenme  bozuklukların yönetimi de dahil olmak üzere birçok şey için yararlı olduğunu kanıtlanmıştır.

3. Erkeklerde Libido'yu Artırır

Hastalıkları tedavi etmek veya cinsel performansı arttırmak için doğal terapileri kullanmadan önce bir doktora danışmak en iyisidir. Çemen otundan üretilen takviyelerin erkeklerde cinsel arzuyu ve performansı artırdığı gibi doğal olarak iktidarsızlığı da iyileştirdiği gösterilmiştir .
Fitoterapi Araştırması'nda yayınlanan bir çalışmada, ereksiyon sorunu yaşayan 25 ila 52 yaş arasındaki 60 erkek altı hafta boyunca yemeklerine,  günde bir plasebo veya 600 miligram çemen tohumu özütü eklendi. Öz değerlendirme sayesinde, katılımcılarda, cinsel uyarılma, enerji ve dayanıklılık üzerinde önemli bir etkisi olduğu ve katılımcıların normal testosteron seviyelerini korumasına yardımcı olduğu bulundu.

4. Emzirmede Süt Akışını Destekler

Çemen otu ve tohumu ayrıca sütün düşük süt tüketimi gösterebilecek emziren kadınlara yardım eder. Çemen bir kadının anne sütünün arzını artırabilir, çünkü süt tedarikini artırmak için gerekli olan galactagog olarak işlev görür. Bu süt kanallarını uyarır ve süt üretimini 24 saat gibi kısa bir sürede artırabilir.

5. Yiyeceklere Lezzet ve Baharat Ekler

Gıdalarda, çemen çoğunlukla Hint yemeklerinde bulunan curried dishes gibi baharat karışımlarında bir bileşen olarak bulunur. Ayrıca taklit akçaağaç şurubu, gıdalar, içecekler ve tütünlerde aroma maddesi olarak kullanılır. Çemen otu; salatada kullanılabili



r ve hem Hint yemeklerinde taze ve kurutulmuş yapraklar kullanılır.

6. Yeme Bozukluklarına Yardımcı Olur

Çemen otunun, iştah artışı, iyileştirici ve besleyici özelliklerinin yanı sıra,  beslenme motivasyonu ve yanı sıra metabolik-endokrin değişiklikleri belirlemek için deneyler gerçekleştirilmiş , sonuçlar, çemen özünün kronik oral uygulanmasının yiyecek alımını ve yemek motivasyonunu önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. Raporda, bununla birlikte, tedavinin anoreksiyi ve yemek için motivasyonun azalmasını engellemediği de belirtimiştir.
Bu yazımızda çemen otunun tükettiğimiz halde bilmediğimiz faydalarından bahsettik. Sindirim sistemine katkılarını yazdık.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder